sa left side under sa "Popular Posts"
Wednesday, September 21, 2011
GEAS Terms and Definitions Part 13
1. Magnesium will react with water only if the water is
ANSWER: boiling
2. How many protons, electrons and neutrons are present in a 14C6 carbon isotope?
ANSWER: 6 protons, 6 electrons, 8 neutrons
3. How many postulates did Niels Bohr make to support the Bohr’s atomic theory?
ANSWER: 4
4. “Electron orbits are discrete and non-radiating, and on electron may not remain between these orbits.” This is also known as
ANSWER: First Postulate of Niels Bohr
5. Who has been accepted as the author of the periodic table which was developed by chemists in the mid-nineteenth century?
ANSWER: Mendeleev
6. The mass of a proton is approximately how many times greater than the mass of an electron?
ANSWER: 1836
7. The mass of a neutron is approximately how many times greater than the mass of an electron?
ANSWER: 1839
8. What refers to a crystal imperfection characterized by regions of severe atomic misfit where atoms are not properly surrounded by neighboring atoms?
ANSWER: Dislocation
9. What do you call an atom that has lost or gain an electron?
ANSWER: Ion
10. What is the ion that is smaller than its parent atom?
ANSWER: Cation
11. What is the ion that is greater than its parent atom?
ANSWER: Anion
12. How many fundamental substances are present in nature?
ANSWER: 92
13. The ___________ of an environment serves as a measure of the strength of acids or bases.
ANSWER: pH measurement
14. The solutions with pH values from 1 to 6 are
ANSWER: acid
15. The solutions with pH values from 7 to 12 are
ANSWER: base
16. What is the pH value for a neutral solution?
ANSWER: 7
17. pH stands for
ANSWER: positive hydrogen ion
18. What do you call a fluid that conducts electricity?
ANSWER: electrolyte
19. Oxidation in an electrochemical cell always place at the anode.
20. Reduction in an electrochemical cell always place at the cathode.
21. The other name for specific gravity is called as
ANSWER: relative density
22. The engineering materials known as “plastics” is correctly called as
ANSWER: polymers
23. Polymer comes from Greek words “poly” which means “many” and “meros” which means ___________.
ANSWER: parts
24. What do you call an alloy which is practically having a constant resistance at all temperatures?
ANSWER: Eureka
25. What do you call metals reinforced by ceramics or other materials, usually in fiber form?
ANSWER: Metal Matrix composites
26. What is a combination of one or more metals with a nonmetallic element?
ANSWER: Ceramic
27. It is a metal combined with one or more elements
ANSWER: Alloy
28. ____________ states that there are five needs of an employee: psychological, security, social, esteem and self actualization.
ANSWER: Maslow’s Needs Hierarchy Theory
29. What are the common training programs designed for managers?
ANSWER: In Basket, Management games, Case studies
30. What type of training is where the trainee is placed in a situation almost exactly the same as the workplace where machines, materials, time constraints are present with the trainer working full time?
ANSWER: Vestibule School
Tuesday, September 20, 2011
EST Terms and Definitions Part 8
QUESTIONS:
| What do you call the random data send continuously by the NIC that disrupts the whole area network? |
| What law regulates the operation of cable antenna system in the Phil? |
| Which of the following is the nearest star to the solar system? |
| What is the shifting of antenna pattern so that the major lobe is at an angle below the horizontal? |
| What allows one antenna to be used for reception and transmission without mutual interference? |
| What is the term used to describe an ordinary voice telephony? |
| What do you call the call that cannot be completed because of the central office or PBX switching capacity is full at the time the call attempted? |
| Why does an FM antenna ammeter not change with modulation? |
| What is meant by peak white? |
| In color CRT, what refers to adjustment of the three electron beam so that each lens can phosper dots on the appropriate color? |
| In a satellite system, what do you call the focus beam of energy that covers a relatively small area on the earth produced by high gain antenna on the satellite? |
| What radio system was developed to provide high speed packet data access for the GSM network? |
| How wide are the GSM channels? |
| What type of radar is used for speed measurements such as the one used by the police or the police radar? |
| With what type of emission does this tuning by 200Hz materially degrade the received signal? |
| Why does a high Q circuit discriminate against harmonics? |
| What will you change in order that gain of transistor amplifier can vary? |
| What are 2 function of a buffer amplifier? |
| How much of the emission must be within the bandwidth of the transmitter |
| What type of 2nd detector is used for SSB and CW |
| In FM broadcasting, what is the lowest used modulating frequency? |
| What is the emission designation for VHF FM? |
| Why does a higher impedance line have lower copper loss than a lower impedance line? |
| What is considered as the simplest transmitter keyed on and off to produce CW Morse code? |
| Occasionally rockets will contain more than one satellite, what do you call the main satellite to be launched? |
| What are the 2 basic types of radar? |
| How many orbital plans which are equally spaced around the equator in GPS operational constellation? |
| What is the popular fiber optics cable with the glass core and plastic cladding called? |
| What is a FM receiver that causes a stronger signal to dominate the weaker signal in the same frequency? |
| What is the advantage of using SSB suppressed carrier AM as the modulation scheme for FDM telephony? |
| What may cause ionic disturbance characterized by rapid cluttering sound hence voice communication is poor? |
| What is used to convert the scene or object nearest to view the electrical signal which can be used to modulate the carrier? |
| What is the advantage of toroid inductors over air core inductors? |
| The mandatory 24 ship-to-shore communications from 1910-1912 was established by the US, Great Britain and other maritime nation as the direct result of the sinking of the 2 famous ships, which are? |
| How much is the filling fee for application of MDSCP or MPDP |
| The frequency tolerance of FM broadcast stations is _____ above or below the assigned frequency? |
ANSWERS:
| Jabber |
| EO 205 |
| Proxima Centauri |
| Down tilt |
| Duplexer |
| POTS |
| Block call |
| No power added with modulation |
| The video signal represents max luminance |
| Purity |
| Spot beam |
| GPRS |
| 200kHz |
| CW Doppler radar |
| J3E |
| Because of purer sine wave AC |
| The collector current |
| Amplify and isolate |
| 99% |
| Heterodyne |
| 26Hz |
| F3E |
| Because higher impedance line has lower current for a given power level |
| The oscillator |
| Initial payload |
| Pulse and CW |
| 6 |
| PCS (plastic clad silica) |
| Capture effect |
| It has the least bandwidth |
| Aurora borealis |
| Television camera |
| High permeability of the core |
| The Republic and The Titanic |
| Php180 |
| 2000Hz |
GEAS Terms and Definitions Part 12
1. “In a confined gas, if the absolute temperature is held constant, the volume is inversely proportional to the absolute pressure.” This is also known as
ANSWER: Boyle’s Law
2. “At constant pressure, the volume of a sample of gas is directly proportional to the absolute temperature.” This is known as
ANSWER: Charles’ Law
3. The first law of thermodynamics is also known as
ANSWER: Law of Conservation of Energy
4. Refers to series discrete electromagnetic wavelengths emitted by the atoms of a low pressure gas that is subjected to a sufficiently high potential difference.
ANSWER: Line Spectrum
5. The average kinetic energy of gas molecule is proportional to the ___________ of the gas
ANSWER: Absolute temperature
6. The ___________ of a volume of air is the ratio between the amount of water vapor it contains and the amount that would be present at saturation.
ANSWER: Relative Humidity
7. ___________ a gas consists of a great, many, tiny individual molecules that do not interact with on another except when collision occurs.
ANSWER: Kinetic Theory of gases
8. What physical property of a material refers to the amount of weight gain % experienced in a polymer after immersion in water for a specified length of time under a controlled environment?
ANSWER: Water absorption
9. The phenomenon whereby wavelength photon hitting an atom on the surface of a substance causes an electron to be ejected
ANSWER: Photoelectric effect
10. What radiation produces electrons with the highest energy?
ANSWER: Gamma Rays
11. Elastic modulus that exists in liquids
ANSWER: Bulk modulus
12. “Every body perseveres in its state of being at rest or of moving uniformly straight forward, except insofar as it is compelled to change its state by force impressed.” This is also known as
ANSWER: First Law of Motion
Note: First Law of motion is also called the Law of Inertia. This is often paraphrased as "zero net force implies zero acceleration", but this is an over-simplification.
13. “The rate of change of momentum of a body is proportional to the resultant force acting on the body and is in the same direction.” This is also known as
ANSWER: Second Law of Motion
Note: Second Law of motion is also called the Law of Inertia
14. “All forces occur in pairs, and these two forces are equal in magnitude and opposite in direction.” This is also known as
ANSWER: Third Law of Motion
Note: This law of motion is commonly paraphrased as: "To every action force there is an equal, but opposite, reaction force".
15. What physical property of a material that refers to the temperature at which a material liquefies on heating or solidifies on cooling?
ANSWER: Melting point
16. The period of the pendulum depends on which of the following?
ANSWER: Length
17. Is a device used to increase the pressure by slowing down the liquid?
ANSWER: Diffuser
18. The SI unit of Impulse is
ANSWER: N-s
19. What substance that has a melting point of 280 C and is liquid at warm temperatures?
ANSWER: Cesium
20. A common alloy is 80% nickel and 20% chromium, It has high electrical resistance.
ANSWER: Nichrome
21. copper-nickel alloy usually consisting of 60% Copper and 40% Nickel. Commonly used as thermocouple.
ANSWER: Constantan
22. Used as thermostat. It has low or zero temperature coefficients.
ANSWER: Invar
23. The definite discrete amount of energy required to move an electron from a lower shell to a higher shell.
ANSWER: Quanta
24. Other name for retentivity
ANSWER: Remanence
25. What is the minimum carrier power of the standard AM broadcast where effective and direct supervision of an Electronics Engineer is required?
ANSWER: 1KW
26. … of the atom.
ANSWER: electrons do not have a localized orbit, but are spatially like cloud
27. Broken down … simpler substance?
ANSWER: Element
28. … of top management?
ANSWER: External environment
29. What refers to the process of determining the contributions that subunits con make with allocated resources?
ANSWER: Immediate planning? Or Intermediate Planning?
30. …. ratio of stress to ____________ for materials operation in the nonlinear region in the stress-strain diagram?
ANSWER: Secant Modulus
Monday, September 19, 2011
GEAS Terms and Definitions Part 11
1. Branch circuit current shall not exceed
ANSWER: 30 A
2. It is an instrument used to measure constant radiant flux- unit luminance.
ANSWER: Foot – candle Meter
3. The refraction of light in hot air bodies is called
ANSWER: mirage
4. It was signed by President Fidel V. Ramos on March 1998 and it is the policy of operation of satellites.
ANSWER: E.O. 467
5. An Executive Order vesting jurisdiction and control of Philippine Satellite Communication in cooperation with NTC.
ANSWER: E.O. 196
6. It is the year that analog broadcasting is going to phase out.
ANSWER: 2006
7. The NTC requires mandatory installation of navigational satellite aids equipment particular NAVTEX receiver and EPIRB equipment to passenger and general cargo vessels engaged in coastwise trade with a gross tonnage of __________.
ANSWER: 500
8. Mandatory date of compliance to NTC requirement by installing NAVTEX receiver by cargo and passenger vessels and ships engaged in coast wise trade is on before
ANSWER: September 30, 2002
9. NTC memorandum circular governing rules and regulations in CATV and PBS services generally prohibit ___________.
ANSWER: Carrying of TV programs for distribution
10. As promulgated by the NTC, newly authorized CMTS operators may have a drop call rate of __ after 1 year of start of operations
ANSWER: 7
11. The maximum penalty for violating a provision of RA 9292 for any person is __________.
ANSWER: P 1 Million fine and 6 years imprisonment
12. The ITU body that provides secretarial support for the work of the ITU-T sector and services for the participants in the ITU-T work, diffuse information on international telecommunications worldwide, and establishes agreement with many international standards development organizations is the ____________.
ANSWER: Telecommunication Standardization Bureau
13. Provides the policy guideline for compulsory interconnection of authorized public telecommunications carrier?
ANSWER: E.O. 59
14. What law regulates the operation of cable antenna system in the Philippines?
ANSWER: E.O. 205
15. Under 9292, an Electronics Technician may apply registration without examination within __ after the effectively of the act.
ANSWER: 5 Yrs.
16. What is the unit of impulse?
ANSWER: N-s
17. What is the equivalent unit of "poise"?
ANSWER: dyne-s/cm2
18. What will happen to the volume in a system when the pressure is doubled and the temperature remains constant
ANSWER: Volume will decreased
19. What is the international calling frequency for VHF radio telephony
ANSWER: 148.6 MHz
20. Bonding jumpers which connect communications cable grounding conductors and the grounding electrode of the building shall NOT be smaller than what size?
ANSWER: 14.0 mm2
21. Interlocked type armored cable or corrugated sheath cables shall have a bending radius of NOT less than __________ times the external diameter of the metallic sheath
ANSWER: 7
22. The frequency stability of cellular mobile telephone transmitter authorized by NTC for use in the Philippines
ANSWER: 2.5 KHz and 2.5 ppm
23. Oxidation of odor and taste can be removed by
ANSWER: Aeration
24. The density of illumination flux on the surface
ANSWER: illumination
25. Broadcast/Push messaging shall not be sent between __________ except on paid subscription services
ANSWER: 9:00 PM to 7:00 AM
26. Who said the dualistic nature of light and extended it to electrons
ANSWER: De Broglie
27. Any small element of space in the path of a wave may be considered as a source of secondary wavelength
ANSWER: Huygen's Principle
28. Electronic technician as defined by the MPSCP implementing guidelines should be a graduate of an electronic technician course and should have completed a formal training course in the repairs, servicing and maintenance of mobile phones conducted by mobile phone manufacturers and or training service center duly accredited by __________.
ANSWER: TESDA
29. Who discovered Radioactivity?
ANSWER: Henri Becquerel
30. What are the two elements of DDT and Freon?
ANSWER: CI and F
Sunday, September 18, 2011
EST Terms and Definitions Part 7
QUESTIONS:
ANSWERS:
| What is the maximum VF tone that may be fed to a voice signal |
| What is the maximum power of the Class 1 analog mobile phone |
| The average voltage value of the 3.58MHz modulated chrominance signal in TV receivers is___________ |
| How many lines does a standard NTSC has? |
| F3 emission means carrier frequency is modulated by _______ |
| The aeronautical radio navigation land station that provides direct bearing on that station from an aircraft is known as _____________ |
| What is the frequency tolerance for aircraft station employing SSB transmission? |
| The range of the human hearing can form how many octaves |
| What results in the luminance components interfering in the color signal, it occurs whenever there is diagonal detail on that picture and gets worse with motion |
| How many horizontal lines are blanked out in the frame of TV receivers by V blanking |
| What would be the bandwidth of an AF filter for CW |
| A superjumbo group has how many voice band channel |
| A characteristic of the modulating signal that is proportional with the amount of frequency deviation from the carrier center frequency in FM |
| “?” requires that the amplitude of each sample be converted into ______ |
| In the single tube class C amplifier why is the “?” modulated envelop that made up of varying amplitude dc pulses |
| What is the data transmission rate of the North American AMPS |
| The split pair is used by IBM token ring network that operates at either |
| In acoustics, what do you call the present combination of interval |
| What is a system where cables and wires are placed within the ceiling and poked up in the resistance floor structured to office or the room above |
| 3G wireless system was introduced in what year |
| In telephone system, what traffic model is based on the assumption that calls are not immediately satisfied that the first attempt are held in the system until it is satisfied |
| What is the maximum VF tone that may be fed in the telephone line |
| What type of modulation is produced by sampling an analog signal |
| What is the number of lines scan per frame in the raster on the picture tube |
| What is the velocity of the geostationary satellite in orbit |
| Which navigation does not have global range |
| What refers to the system where an aircraft’s navigation aid measures the time interval between an interrogatory pulse and the reply from the radar from a radar beacon |
| What is the accuracy of LORAN C long range hyberbolic radio navigation system |
| What is the main advantage of GPRS |
| How many TV fields are recorded on one slant track of tape |
| What frequency sharing technique uses highly directional spot beam antennas to prevent interference between stations of the same freq. |
| What is used to produce low power microwave oscillators |
| What is the variation of the discriminator which greatly reduces sensitivity to amplitude variations and causes a 50% reduction in output voltage |
| Under the revised regulation governing cable TV systems in the Philippines regular duplicated by the network programming by one or more station in a week during the hours of 6 to 11 PM local time to a total of how many hours or more? |
| What is the minimum rejection of a CATV system |
| In CATV system what is sound section isolation |
| In CATV system what is the RF output terminal match |
| In the NTSC regulation, how much is the fine for the MPSC operating without valid NTC permit |
| What is the term for the ratio for the luminous power to the radiant power in the sample of light and expressed in lumens per watt of gradient energy |
| What do you call a special microwave coaxial cable which is made of hard tubing rather that wire with an insulating cover that can be used on the lower microwave band |
| Which of the following are antennas made with micro strip on PCBs |
| Which coaxial connector is of more complex and expensive that do a better job in maintaining the electrical char of the cable through interconnection |
| What is the dielectric constant of polyethylene insulator |
ANSWERS:
| +6dB |
| 600mW |
| The brightness of the color |
| 525 |
| Voice |
| Omni-directional range station |
| 20 ppm |
| 10 |
| Cross luminance |
| 42 |
| 500 to 1000 Hz |
| 10800 |
| Amplitude |
| Binary number |
| Because of flywheel |
| 10 kbps |
| 4 or 16 Mbps |
| Consonant interval |
| Poke probe |
| 2001 |
| Poisson |
| 0 VU |
| PAM |
| 525 |
| 6879 statute mph |
| MLS |
| DME (Distance Measuring Equipment) |
| ¼ of a mile absolute & >100ft |
| It doesn’t require a connection |
| 1 |
| Spatial isolation |
| Tunnel diode |
| Radio detector |
| 14 hours |
| 60 dB |
| 40 dB |
| 16 dB |
| Php5000 |
| Luminosity |
| Hard line |
| Patch antenna |
| n-type connector |
| 2.27 |
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Yes, I've managed to go almost another month between posts, and in all honesty I didn't get as much done in that time as I would hav...
-
So first of all there was supposed to be a retrospective this week, celebrating 3 years of the blog. No, that's not a long time compare...
-
Chapter 17 Fiber Optics 1 Which is an advantage of optical communication links over using transmission lines or waveguides? ...
-
It's been ages since I've done a speedpaint, but it's been even longer since I actually posted any. Time to make amends. In fac...
-
Results July 2015 (1)
-
· A 0-1mA meter has a sensitivity of 1k ohms/volt · A 3.5 digit meter has a maximum reading of 0999 · A 3.5 digit...
-
I have produced next to nothing this month. This is due to a combination of factors, among them is the aspect of pure laziness, the videoga...
-
As promised this post will be a brief recap of the Speedpaints I've been doing over the past 5 years. Some confusion has occasionally ...
-
Multiple Choice Questions in Electronics Engineering Part 9 30. Which of the following is (are) the form(s) of servo systems? A. electrome...
-
I've been putting off updating the past few weeks because I didn't feel I had enough to warrant a post. Eventually, yesterday, I th...